Rod i familien – svært for børn og børnebørn at blive valgt fra

No Gravatar

Det er 22 år siden, at to døtre senest har set deres far, og i dag er der et 13 årigt barnebarn, som savner den morfar, som hun aldrig har mødt. Det er udgangspunktet i den sjette udsendelse i programrækken “Rod i familien” på DR1.

Barnebarnet har en oplevelse af, at alle gerne vil genoptage kontakten, og hun ved ikke, hvorfor de ikke har talt sammen. Nu tager hun igennem “Rod i familien” initiativet. Der er en yngre søster, som også har behov for at lære sin morfar at kende.

Døtrene – altså pigernes mor og moster – mistede kontakten til deres far i teenageårene, efter at deres forældre var blevet skilt, og så hinanden sidste gang til moderens konfirmation. Faderen havde fået en ny familien efter skilsmissen og kunne ikke få det til at fungere med to familier. Det er stadig svært for døtrene at være valgt fra.

Det viser sig, at moderen og mosteren faktisk har forsøgt at rette kontakt til deres far for 5 år siden, men selvom de følte sig velkommen, løb det alligevel ud i sandet igen, fordi faderens kone ikke havde det godt med kontakten. Der mangler svar og en forældre/bedsteforældre som rollemodel både for døtrene og for børnebørnene. Der er frygt for at blive skuffet igen og også en vis bitterhed over at blive valgt fra to gange.

Faderen bliver meget berørt over henvendelsen via “Rod i familien”, som medbringer en videohilsen fra børnebørnene, han aldrig har set, og trods adskillelsen har han ofte tænkt på sine døtre.

Faderen kan desværre ikke finde mod og kræfter til at deltage i familiemiddagen med døtrene og børnebørnene, og det er en meget smertefuld oplevelse for alle. Han sender en kærligt brev og står ved, at han ikke er klar til en genforening.

“Når chancen er der, så skal man næsten gribe den, men det gjorde han ikke”, siger det yngste barnebarn med sorg i stemmen.

Initiativet bygger på stort mod og kærlighed fra barnebarnets side, og selvom skuffelsen er voldsom, så har det givet afklaring og bragt de fire – døtrene og børnebørnene – endnu tættere sammen som en familie. Der er håb om, at initiativet også har sået et frø i faderen, som senere kan spire og bringe ham mod til at mødes med døtrene og børnebørnene.

Budskabet er, at vi skal turde tage ansvaret og rette kontakt til dem, vi savner. Uanset hvordan det bliver modtaget, bringer det os positivt videre i livet.

Jeg er tilknyttet programrækken “Rod i familien” som mediator og har udført mediationer for de involverede familier efter optagelse af udsendelserne.

Se eller gense det meget stærke og kærlighedsfulde program her:          

, , , , , , , , , ,

About Jørn Nedergaard

Som advokat har jeg specialiseret mig i mediation, også kaldet konfliktmægling. Jeg er beskikket af Justitsministeriet i Danmark og ansvarsforsikret i Tryg Forsikring. Endvidere er jeg registreret bachterapeut BFRP. Jeg møder alle med anerkendelse og dømmer ikke. Derfor er det heller ikke mit ønske at ville ændre den sandhed, som måtte gælde for det enkelte menneske. Men ofte kan en mindre ændring i tanke, sprog eller adfærd give et stort positivt udbytte. Jeg er specialist i metoder, som skaber positive forandringer i samarbejde og konflikter. Det er min erfaring, at langt mere end 80% af alle konflikter kan løses på kort tid med professionel rådgivning. I mit virke hjælper jeg mennesker med at håndtere konflikter og finde deres egne løsninger. Jeg arbejder med konfliktmægling, vejledning og udvikling i såvel private som erhvervsmæssige sammenhænge.
Comments are closed.